2013.04.07.

Akik harmincegyszer végigmentek: Szabó Elemér

31 Gerecse 50, 29 Kinizsi 100 és másfél Kéktúra

Szabó Elemér

Elemér fiatal kora dacára (ötven éves) már harmincegyszer teljesítette a Gerecse 50 teljesítménytúrát és huszonkilencszer a tekintélyes Kinizsi 100-at. De ha valakinek ez nem lenne elég: már másodszor csinálja az 1128 kilométeres Országos Kéktúrát (OKT). S most másodjára már családostul, ami azt jelenti, hogy hatan vándorolnak a Kéken, mert Eleméréknek négy gyerekük van.

Kulcsos házakban alszanak, vagy kollégiumi szobákban. Nem bánják, ha szállodai szobákra nem futja, mert számukra nem a luxus a fontos, hanem a rajongásuk a túrázásért.

Az első “gerecséjére” tizenkilenc évesen indult el. Az egykori Komárom megyei napilap, a Dolgozók Lapjának hirdetésére figyelt föl, s úgy gondolta, hogy mivel – tatai születésűként – addig is sokat járta a környéket gyalog és biciklivel, megpróbálja. Sikerült és azóta a naptárjába minden évben be van írva ez a túra. A Gerecse 50-et ma már álmában végigjárná, azt mondja ez az ötven kilométer számára egy könnyű túra. S ha a legjobb idejét nézzük: ami hat és fél óra volt, még azt sem mondhatja senki, hogy csak sétálgat a túrán.

A Gerecse 50-re még hátizsákot sem visz, egy övtáskával indul útnak. Azt mondja enni ilyen “rövid távon” nem kell. Egyszer elaludt és nem volt ideje reggelizni, akkor eléhezett Pusztamarót után. Fáradt is volt, gondolta lefekszik egy fa tövébe. Szundított két órát, aztán szerencséjére kapott két kókuszgolyót valakitől, azt elfogyasztotta, s szinte futott a túra végéig.

Elemér “taktikája” az, hogy folyamatosan menni kell. Szinte nincs olyan hétvége, hogy ne kirándulna a család, s ha a család lustálkodik, ő biztosan útnak indul valamelyik magyarországi erdőbe.

 

TÁMOGATÓINK