2013.04.08.

Akik harmincegyszer végigmentek: Szabó Szilárd

Csempészett csehszlovák bőrbakancs, kaszinótojás és fröccs: 31 év tapasztalata

Szilárd 1982-ben még az Orion gyár villamosmérnökeként a helyi Turista Szakosztállyal indult az első Gerecse 50-en, s nincs mit tagadni, egy kudarcos Kinizsi 100 miatt. Az első Kinizsi 100-at fel kellett adnia a felénél. Ezután logikus döntésnek tűnt, hogy a fele olyan hosszú Gerecse 50-en vegyen revansot.

S Szilárdot nem olyan fából faragták, akit egy kudarc eltántorít: azóta már háromszor teljesítette sikeresen a Kinizsi száz kilométerét is. De felmászott már a Csóványos tetejére is, pontosan ötvenkétszer. És már kétszer végigjárta az Országos Kéktúrát is, épp most teljesíti harmadszor.

A túrákhoz szükséges felszerelést, főképp a túrabakancsot Csehszlovákiában vették.  “ Nem lehetett akkoriban Magyarországon még bőrbakancsot venni, a határon pedig nem lehetett áthozni. Úgy dugdostuk el a vámosok elől.” - meséli mire "vetemedtek" a szenvedélyes túrázók.  

Részletes túranaplót vezet, minden túráját felírta egy kockás füzetbe, ma pedig már  a számítógépbe. Ide beírja azt is, mennyi idő alatt teljesítette a túrákat, s így pontosan tudja, hogy a Gerecse 50 neki átlagosan 11 óráig tart. Taktikája az, hogy lassan kezd. “Az elején mindenki elkezd rohanni, mindenki lehagy, de Kolduszállás után már én hagyom le azokat, akik akkor leelőztek.” -meséli 31 év tapasztalatait. Minden alkalommal kaszinótojással kezdi  a napot, ez meggyőződése szerint a tardosbányai kocsmáig kitart. Ott egy fröccsel frissít. “A sört mellőzni kell” - ad bölcs tanácsot.

A bányahegyi emelkedőről mindig ír egy üzenetet a párjának. “Utána már baj nem lehet”- , állítja.

De a Magas-Tátra több csúcsát is megmászta, a Gerlachfalvi-csúcsot, a Jég-völgyi- csúcsot is, amely a Tátra harmadik legmagasabb önálló csúcsa. Hosszú volt az út az  Alföldről a Tátrába, de ma már elszakíthatatlan a hegyektől. Mostanában via ferrata utakra is jár Ausztriába. De rendszeresen fest turistajelzéseket is.

Évente közel 300 kilométert megy, korábban évente 6-800 kilométert is túrázott. Szilárd most 67 évesen még mindig erősnek és fiatalnak érzi magát, s vélhetően ebben a túrázás szeretete nem kis szerepet játszik.

TÁMOGATÓINK