2016.03.17.

35 év a Gerecse 50 főszervezőjeként

Horváth Zoltán, a Gerecse 50 létrehozója és főrendezője arról nyilatkozott, miben rejlik szerinte a teljesítménytúrák sikere, valamint melyek a fejlődési lehetőségek a természetjárás e speciális műfajában.

Magyarország legnépszerűbb teljesítménytúrájának, a Gerecse 50-nek a kitalálója és főszervezője, Horváth Zoltán, 35 éves rendezői tapasztalata alapján úgy véli, a Gerecse-túrák több évtizedes népszerűségüket számos összetevő szerencsés együttállásának köszönhetik. Fontos szempont lehet a természeti környezet szépsége; a rajt, illetve a cél jó megközelíthetősége autóval, vonattal, busszal; az útvonalak turistajelzéseinek megbízhatósága; a közepes szintemelkedés miatt a túrák teljesíthetősége; a szolgáltatások (étel, ital, oklevél, kitűző) magas színvonala; a túra időpontjának (április 16. szombatjának) jó megválasztása, hiszen mindenki várja a tavaszi túrázás, kimozdulás lehetőségét.

 

A teljesítménytúrázás igazi szabadidősport minden korosztály részére, ahol nincs versenyszellem, ahol nem a stopperórát kell legyőzni, hanem a túrázónak saját magát és túratársait. Ráadásul a természetben való mozgás még egészséges is – vélekedik Horváth Zoltán. Az indulók számának növelése kapcsán főszervező elmondta, hogy a Gerecse 50-en idén sem terveznek létszámlimitet. A 7000 főt rendezői szempontból még éppen kezelhetőnek tartja, ám ha a túra eléri a nyolcezres lélektani határt – ami nem célja a szervezőknek –, akkor egyeztetnek a túrát engedélyező Vértesi Erdő Zrt.-vel a „hogyan tovább” kérdéséről. Felmerült, hogy a túra legyen kétnapos, de ezt a lehetőséget a rendezők nem támogatják. A többezres tömegtől féltik az erdőt, de mindent meg is tesznek azért, hogy a frissítő- és az ellenőrző pontokon mindenhol legyenek gyűjtőzsákok, s a célban jutalmazzák a szemetet és a PET-palackokat visszahozó teljesítőket.

TÁMOGATÓINK