Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai

Tudnivalók

1982 óta minden év áprilisának 3. szombatján kirándulók ezrei lepik el a Gerecse hegységet, hogy végiggyalogolják a Gerecse 50, 30, 20 és 10 teljesítménytúra valamelyikét. 2014-es esztendőtől kezdve a megnövekedett igényeknek megfelelve illetve az új, örvendetes, turisztikát is segítő fejlesztéseknek köszönhetően egy 30 kilométeres távval is bővül a Gerecse túrák palettája. Természetesen vannak, akik kihívásként fogják majd fel e rendezvényt, és lesznek, akik csak egy jó túrára vágynak, és nem törnek a szintidő megdöntésére. Bármi legyen is a cél egy biztosra vehető. Aki részt vesz az eseményen, az biztosan jól fogja majd magát érezni…

Ezt a 30 kilométeres túrát minden felkészült túrázónak ajánljuk, ám 10 éves kor alatt nem javasoljuk teljesítését.

Túra útvonala

Tatabánya, Szent Borbála tér – János forrás – Pusztatemplom – Baj – Tata – Tatabánya Kertváros – Tatabánya

Rajt-cél

Tatabánya, Szent Borbála tér 1. előtti területen a túraközpontban.  A téren ingyenes mobil WC-k állnak a túrázók rendelkezésre, valamint csomagmegőrzés és tisztálkodási lehetőség is biztosított. A tér területe tágas, parkosított, így vonzáskörzete ideális a várakozó és/vagy a beérkező túrázóknak.

Indulás

A túrázók reggel 6:00-8:00 között indulhatnak el a túraközpont rajtzónájából.

Nevezés

Csak ONLINE nevezés van, ami 2018. január 22. 12:00 órától április 21. 24:00-ig tartó időszakban elérhető. Nevezéshez kattints az "ONLINE NEVEZÉS" gombra.

Nevezési határidők és díjak

Online nevezés: január 22. – február 28. között: 1900 Ft
Online nevezés: március 01. - április 21. között: 2500 Ft

Helyszíni nevezést nem áll módunkban elfogadni!

A nevezési díj ellenében nyújtott szolgáltatások

  • Minden nevezett részvevő egy vadonatúj Gerecse turista térképet kap induláskor a rajtban
  • A rajtnál egy 0,5 literes VIVIEN ásványvizet kap minden résztvevő, amelynek üres flakonja későbbiekben utántölthető az ellenőrzőpontok ivóvíz szolgáltatásaival, illetve a célban leadva egy Túró Rudira váltható be.
  • Almát adunk a Pusztatemplom ellenőrző pontnál.
  • A tatai tónál egy finom Cerbona müzli szelet várja a megfáradt vándorokat.
  • A szintidőn belüli sikeres teljesítők kitűzőt és oklevelet kapnak, míg a szintidőn túliak oklevél díjazásban részesülnek.

Egészségügyi szolgálat

A Rajt/Cél területén.

Megközelítés

A vasút vagy a mellette található autóbusz-állomástól Budapest irányába fordulva, párhuzamosan haladva, majd a nagy szürke-narancs épületet megkerülve kb. 500 méter megtétele után érhető el a rajthely. A túranap folyamán, nagyjából minden órában, minden irányba indulnak vonatok. A túraközpont gépkocsival is könnyen megközelíthető. Ingyenes és fizetős parkolási lehetőség az utak mentén, a környező lakótelepeken, vagy a közeli multi áruházak nagy kapacitású területein. Kérjük, tartsátok be a parkolási és várakozási szabályokat!

A MÁV a Gerecse 50 teljesítménytúrákra érkezőknek 50%-os kedvezményt ad az alkalmi menettérti jegyek árából, amit a túraközpontban felállított MÁV-standon lehet érvényesíteni.

Ajánlott felszerelés

Hátizsákot, deréktáskát vagy könnyű vászontarisznyát javaslunk, hogy a két kéz szabadon maradjon! Az öltözködés során figyeljünk a rétegességre, ami igazodjon a várható időjáráshoz. Nagyon fontos a bejáratott, kellő stabilitást és kényelmet adó lábbeli. A 30 kilométernek egy egyszerű tornacipőben nem ajánlott nekivágni, helyette könnyű bakancs vagy terepcipő az ajánlott. Ételt módjával vigyünk magunkkal, 2-3 szendvicsnél többet sem enni, sem cipelni nem ajánlott.

Italunk legyen víz, tea, esetleg sportital, – az üdítők kifejezetten nem ajánlottak-, de jól jöhet némi zamatos gyümölcs is szomjoltás gyanánt.

Versenyszabályzat

Nincs, mivel ez nem verseny.  Az esemény előírásait azonban tartsuk be.

Az ellenőrző pontokat a szintidők betartása mentén az adott sorrendben kötelező érinteni, amit az igazolólapra történő bélyegzéssel a célban kell igazolni. A természet és a környezet védelme, a dohányzás és a szemetelés tilalma minden részvevőre kötelezően vonatkozik!

Kerékpárral és kutyával TILOS ezen a napon túrázni balesetveszély és az „állatkínzás” eshetősége miatt, hiszen ekkora tömegben csak pórázon és szájkosárral mehetnének a kutyák, hosszú órákon keresztül...

TANÁCSOK

  • Ne vágjunk neki felkészületlenül a hosszabb távoknak. A kevésbé tapasztaltaknak ajánlott a 10 és a 20 km-es túrákat választani, hogy fokozatosan készüljenek fel a növekvő terhelésre.
  • Kisebb egészségügyi panasz esetén mérlegeljük az esetleges indulási, lemondási alternatívákat, ám betegen, lázasan kifejezetten TILOS az indulás!
  • Az 30 km-es táv útvonala sárga pont jelzésekkel külön jelölve van. Az egyedi turistajelzéseket követve egyértelműen megtaláljuk a követendő útvonalat, hiszen a teljes körpálya ezzel a színnel van kijelölve! A kilométer és szintadatokat pedig a rajtnál kapható térképeken találjuk.

FELADÁS esetén

Az alábbi kiszállási pontokat javasoljuk igénybe venni:
Baja, Tata.

A túrán nem résztvevő kísérők szintén a fenti kiszállási pontokon tudnak találkozni a túrázókkal.

A túrán kísérő busz NINCS!

Statisztika

2017

  • beérkezett: 861
Támogatóink