Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai

Tudnivalók

1982 óta minden év áprilisának 3. szombatján kirándulók ezrei lepik el a Gerecse hegységet, hogy végiggyalogolják a Gerecse 50, 30, 20 és 10 teljesítménytúra valamelyikét. A 2018-as időpont a hagyományostól azért tér el némileg, mivel idén az ünnepek miatt április 3. szombatja munkanap lesz.

Vannak, akik kihívásként fogják fel a rendezvényt, vannak, akik egy jó túrára vágynak csupán, és vannak, akik csak szeretik a természetjárás üdítő mozgásformáját. Egy azonban biztosra vehető, aki részt vesz rajta, biztosan jól fogja magát érezni.

A túrát minden felkészült túrázónak ajánljuk, nemre, korra való tekintet nélkül. (Kiskorúaknak szülői felügyelettel!)

Túra útvonala

Tatabánya, Szent Borbála tér – János forrás – Vaskapu – Vértestolna – Turul – Tatabánya

Rajt-cél

Tatabánya, Szent Borbála tér 1. előtti területen a túraközpontban.  A téren ingyenes mobil WC-k állnak a túrázók rendelkezésre, valamint csomagmegőrzés és tisztálkodási lehetőség is biztosított. A tér területe tágas, parkosított, így vonzáskörzete ideális a várakozó és/vagy a beérkező túrázóknak.

Indulás

A túrázók reggel 9:00-11:00 között indulhatnak el a túraközpont rajtzónájából.

Nevezés

Csak ONLINE nevezés van, ami 2018. január 22. 12:00 órától április 21. 24:00-ig tartó időszakban elérhető. Nevezéshez kattints az "ONLINE NEVEZÉS" gombra.

Nevezési határidők és díjak

Online nevezés: január 22. – február 28. között: 1400 Ft
Online nevezés: március 01. - április 21. között: 2000 Ft

Helyszíni nevezést nem áll módunkban elfogadni!

A nevezési díj ellenében nyújtott szolgáltatások

  • Minden nevezett részvevő egy vadonatúj Gerecse turista térképet kap induláskor a rajtban
  • A rajtnál egy 0,5 literes VIVIEN ásványvizet kap minden résztvevő, amelynek üres flakonja későbbiekben utántölthető az ellenőrzőpontok ivóvíz szolgáltatásaival, illetve a célban leadva egy Túró Rudira váltható be.
  • Kisréten egy finom Cerbona müzli szelet várja a megfáradt vándorokat.
  • A szintidőn belüli sikeres teljesítők kitűzőt és oklevelet kapnak, míg a szintidőn túliak oklevél díjazásban részesülnek.

Egészségügyi szolgálat

A Rajt/Cél területén, illetve a Turulnál.

Megközelítés

A vasút vagy a mellette található autóbusz-állomástól Budapest irányába fordulva, párhuzamosan haladva, majd a nagy szürke-narancs épületet megkerülve kb. 500 méter megtétele után érhető el a rajthely. A túranap folyamán, nagyjából minden órában, minden irányba indulnak vonatok. A túraközpont gépkocsival is könnyen megközelíthető. Ingyenes és fizetős parkolási lehetőség az utak mentén, a környező lakótelepeken, vagy a közeli multi áruházak nagy kapacitású területein. Kérjük, tartsátok be a parkolási és várakozási szabályokat!

A MÁV a Gerecse 50 teljesítménytúrákra érkezőknek 50%-os kedvezményt ad az alkalmi menettérti jegyek árából, amit a túraközpontban felállított MÁV-standon lehet érvényesíteni.

Ajánlott felszerelés

Hátizsákot, deréktáskát vagy könnyű vászontarisznyát javaslunk, hogy a két kéz szabadon maradjon! Az öltözködés során figyeljünk a rétegességre, ami igazodjon a várható időjáráshoz. Nagyon fontos a bejáratott, kellő stabilitást és kényelmet adó lábbeli. A 20 kilométernek egy egyszerű tornacipőben nem ajánlott nekivágni, helyette stabil edzőcipő vagy könnyű bakancs ajánlott. Ételt módjával vigyünk magunkkal, pár szendvicsnyi mennyiségtől nem ajánlott többet sem enni, sem cipelni.

Italunk legyen víz, tea, esetleg sportital, – az üdítők kifejezetten nem ajánlottak-, de jól jöhet némi zamatos gyümölcs is szomjoltás gyanánt.

Versenyszabályzat

Nincs, mivel ez nem verseny.  Az esemény előírásait azonban tartsuk be.

Az ellenőrző pontokat a szintidők betartása mentén az adott sorrendben kötelező érinteni, amit az igazolólapra történő bélyegzéssel a célban kell igazolni. A természet és a környezet védelme, a dohányzás és a szemetelés tilalma minden részvevőre kötelezően vonatkozik!

Kerékpárral és kutyával TILOS ezen a napon túrázni balesetveszély és az „állatkínzás” eshetősége miatt, hiszen ekkora tömegben csak pórázon és szájkosárral mehetnének a kutyák, hosszú órákon keresztül...

TANÁCSOK

  • Ne vágjunk neki felkészületlenül a hosszabb távoknak!  A kevésbé tapasztaltaknak ajánlott inkább a 10km-es túrákat választani, hogy fokozatosan készüljenek fel, erősödjenek hozzá a hosszabb távok kihívásaihoz.
  • Kisebb egészségügyi panasz esetén mérlegeljük az esetleges indulási, lemondási alternatívákat, ám betegen, lázasan kifejezetten TILOS az indulás!
  • Az 20 km-en kék pont jelzésekkel külön jelölve van az útvonal. Az egyedi turistajelzéseket követve így egyértelműen megtaláljuk a követendő útvonalat, hiszen a teljes körpálya ezzel a színnel van kijelölve! A kilométer és szintadatokat pedig a rajtnál kapható térképeken találjuk.

FELADÁS esetén

Az alábbi kiszállási pontokat javasoljuk igénybe venni:
Vértestolna, illetve a Turulnál a városba tartó aszfaltút. Tömegközlekedési lehetőség Vértestolna településén található.

A túrán nem résztvevő kísérők szintén a fenti kiszállási pontokon tudnak találkozni a túrázókkal.

A túrán kísérő busz NINCS!

Statisztika

2017

beérkezett: 2008

Támogatóink