Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai

Általános információk
a gyakran felmerülő kérdésekre

Mettől meddig lehet rajtolni? Hogy találom meg a rajtot?
Reggel 6:00-8:00 óra között az 50 és 30 kilométeres távon, majd 9:00-11:00 óra között a 20 és 10 kilométeren. A rajt és egyben a cél helyszíne Tatabánya, Szent Borbála téren található túraközpont.

Tatabánya vasútállomástól és autóbusz pályaudvartól a vasúti sínekkel párhuzamosan haladva Budapest irányába, majd a nagy szürke-narancs épületet megkerülve kb. 500 méter megtétele után érhető el a túraközpont.

GPS Koordináták:
északi szélesség / lat: 47° 34' 54.5" N, keleti hosszúság / lng: 18° 23' 58.7" E

Kell orvosi igazolás a Gerecse túrákon való induláshoz?
Nem szükséges, ám mindenki a saját felelősségére indul, vesz részt az eseményen.

Van szállás a résztvevők számára?
Alapvetően egyik táv nevezési díja sem foglalja magában az esetleges szállásdíjat, és a rendezőség sem intéz szállást központilag.

Teljesítménytúra vagy futóverseny a rendezvény?
A Gerecse túrák alapvetően teljesítménytúrák, ahol a résztvevőknek egy előre meghatározott útvonalon, meghatározott szintidőn belül gyalogosan kell végighaladniuk. A szintidőn belül beérkező összes túrázó egyenlő elbírálásban (díjazásban) részesül.

Hogyan fog történni az útvonal teljesítésének ellenőrzése / az időmérés?
A túrákon a hagyományos, az ellenőrzőpontokon bélyegzőlenyomatos igazolású áthaladást fogjuk ellenőrizni. Rajtidőt és célidőt rögzítünk, ami alapján a teljesítési idő generálódik.

Ha elfáradok, lehet-e a távok között átnevezni?
Alapvetően nem, mert az első ellenőrző állomás után a négy táv útvonala három irányban válik szét és utána már szinte lehetetlen az egyikről a másikra átcsatlakozni.  Azonban az 50 kilométeres távon indulók a 2. ellenőrzőpontnál (Pusztatemplom/Baji vadászház) erővesztés esetén átválthatnak a 30 kilométeres túra nyomvonalára, ami onnantól kezdve lejtős, majd sík vonalvezetése miatt remek lehetőséget ad a könnyítésre. Így a 30-as táv további ellenőrzőpontjait érintve, a szintidőt betartva, díjazásban lehet részük a teljesített túra alapján.

Lehet-e rajtidőn kívül indulni?
Rajtidőn kívül indulni nem lehetséges! A rendezőség azonban fenntartja a jogot, hogy különleges esetekben engedélyezze a pár perces rajtidőn kívüli indulást.

Milyen szolgáltatásokra lehet számítani útközben?
Korlátlan ivóvízvételi lehetőség van Tardoson, Héregen. Több helyen kapunk egyéb „apróságot” ajándékba: gyümölcsöt, müzliszeletet, Vértestolnánál szódavíz, illetve zsíros kenyér áll rendelkezésre. (Figyelem! Saját pohárról, kulacsról lehetőleg mindenki maga gondoskodjon vagy tartsa magánál a rajtban kapott ásványvizes flakont!)

Lehet-e valahol az útvonalon depózni?
A tatabányai rajt-cél területén lehetőség van csomagmegőrzésre, saját holmik  elhelyezésére. Az útvonalra viszont a rendezőség sehová sem szállít ki egyéni csomagokat.

Hol és mit lehet venni útközben? Van élelmiszerbolt?
Tardoson élelmiszerbolt, vendéglő, Héregen helyi büfés árusítás, Bánya hegyen és a Panoráma úton (a Turul madárnál) települt büfés a készlet erejéig áll a rendelkezésre.

Hol vannak vízvételi helyek?
Tardos és Héreg községben, illetve tervezve van még 3 vagy 4 lajtos kocsi beállítása az útvonal különböző helyein. (Figyelem! Saját pohárról, kulacsról lehetőleg mindenki maga gondoskodjon vagy tartsa magánál a rajtban kapott ásványvizes flakont!)

Mennyire veszik komolyan a szintidőt?
A szintidőket a rendezőség szigorúan betartja, de objektív körülmények esetén fenntartja a jogot az egyéni elbírálásra.

Miért probléma, ha levágom vagy átvágom valahol a jelzett turistautat?
A kiírás szerint az teljesíti a Gerecse túrát, aki az előírt útvonalon halad végig és az előírt távot teszi meg. Ez nem üres szabályzat, hanem elvi, erkölcsi kérdés is, hiszen míg a rendezőség egy levágással becsapható, addig önmagunk előtt mindig „csalók” maradunk. De nem csak erről van szó. Egy természetbarát jól teszi, ha a jelzett utakat, szerpentin utakat soha, sehol nem vágja le, mivel az eróziót okozhat. Jó időben a probléma nem feltűnő, de aki sáros vagy jeges úton túrázik arra később, annak az eredeti ösvény járhatatlan vagy balesetveszélyes lehet a rövidítők okozta eróziótól. A kiemelt természetvédelmi területeken (mint a Gerecse is) a védett növényvilágban is kárt okozhat az útról való letérés.

Lehet-e a Gerecse túrák útvonalán Kéktúrázni?
Igen lehet, a rajtban árusítunk Kéktúra igazolófüzeteket. Az 50 kilométeres túra útvonala több pecsételőhelyet is érint, ezáltal be lehet kapcsolódni vagy meg lehet kezdeni a Kéktúra legendás útvonalának bejárását.  Az érintett ellenőrzőpontokon OKT-bélyegzők is lesznek! (Gerecse-üdülő, Pusztamarót, Bánya-hegy, Koldusszállás.)

Szemét vagy hulladéklerakó helyek vannak-e az útvonalon?
Igen, minden ellenőrző állomáson a Vértesi Erdő Zrt. műanyagzsákokat helyez ki, továbbá motivációs programként biztosítja, hogy azok a túrázók, aki a célba behoznak az útvonalon valahol begyűjtött valamilyen eldobott hulladékot, azok ajándékot kapnak! (Később kihirdetett darabszám szerint.)

 

Támogatóink